środa, 11 stycznia 2017

#4 Doctor Brew - Cascade IPA- moje ulubione :)


Jest to ostatnia recenzja piwa produkcji Doctor Brew Cascade IPA








#4 Doctor Brew Cascade IPA



Cascade IPA  to niefiltrowane i niepasteryzowane piwo typu Single Hop. Stworzyliśmy je z myślą byś mógł doświadczyć i na zawsze zapamiętać w czystej postaci chmiel, który stoi za początkiem piwnej rewolucji w USA. Jego aromaty w swej naturze , żywiczne, leśne, lekko owocowe ekstrachujemy niekonwencjonalną metodą w celu uchwycenia pełni wrażeń smakowych. Nie szczędzimy w środkach by wszystkie, nawet te najbardziej lotne, obłędnie pachnące olejki trafily do butelki.


Usiądż wygodnie, odpręż się,
nie czytaj ulotki-
działanie jest pożądane.



Skład:















   
Słody
Pale Ale, Monachijski,
Pszeniczny, Karmelowy, Melanoidynowy

Chmiele
Cascade





 Naturalny osad na spodzie butelki 



Cascade IPA to typu "single hop", czyli chmielone wyłącznie jedną odmianą chmielu. Tu użyto odmiany Cascade, co nadało piwu żywicznych, delikatnie owocowych nut (grejpfruty) charakterystycznych dla stylu.






Pojemność: 0,5 l (butelka bezzwrotna)

Styl: Amerykańskie IPA/ India Pale Ale

Alkohol: 5,6 % obj.


Ekstrakt: 14,5 % wag.


Filtracja: nie

Pasteryzacja: nie

Barwa: Ciemnozłoty

Metoda: Górna fermentacja

IBU: 56

CIEKAWOSTKA :)


IBU to jednostki goryczy, czyli określają, jak bardzo piwo jest gorzkawe – taką skróconą definicję możecie przyjąć. Jeśli jednak interesuje Was dokładna definicja, to Wikipedia podaje: „Jednostki IBU oznaczają stopień nachmielenia/goryczy w piwie. 1 IBU odpowiada zawartości 1 miligrama izo-alfa kwasów pochodzących z chmielu w 1 litrze piwa„. Warto dodać, że odczucie gorzkości zależy od danego człowieka oraz zawartości ekstraktu w brzeczce. Odczucie zmienia się także podczas zagryzania piwa różnymi potrawami. Z czasem – po kilku łykach – nasze kubki smakowe zaczynają się przyzwyczajać do goryczy i jest ona słabiej wyczuwalna.


ŹRÓDŁO: Piwolucja 






Piana:

  • ładnie zdobi pokal
  • obfita na początku a później redukuje się
  •  drobnopęcherzykowa
  • kremowa

Barwa:

  • Bursztynowa
  • mętna
  • z drobinkami

Smak:

  • grejpfrutowo-trawiasta goryczka
  • nuty żywiczne
  • nuty słodowe
  • mocno wyczuwalny chmiel
  • delikatne cytrusy oraz słodkie owoce tropikalne 
  • goryczka zalegająca ale nie nachalna
  • wytrawny profil
  • pijalne
  • odświeżająco-orzeźwiający

Zapach:

  • intensywny
  • żywiczny
  • z nutą owocową
  • czuć chmiel Cascade
  • przyjemny
  • świeży
  • wyczuwalny słód



Pijalność to nic innego jak ilość piwa, jaką można wypić bez przykrych konsekwencji żołądkowych. I tak, piwa o niższej zawartości ekstraktu (czyli większej zawartości wody) oraz alkoholu są z reguły bardziej pijalne - organizm łatwiej sobie z nimi radzi.

Źródło: Piwopedia




12 komentarzy:

  1. Natalio napisałaś mi ze obserwujesz mojego blog niestety nie widzę Cię w obserwowanych, możesz sprawdzić czy Ty mnie widzisz w dodanych blogach ? Ostatnio coś blog wariuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie niestety podobnie :(
      a co do piwa - mniam!

      Usuń
  2. obserwuję ;*

    aaangelllaaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś mi smaku ! <3
    Obserwuje z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niestety nie przetestuję, bo mam 16 lat ;c
    Zaobserwowałam, miło gdybyś się odwdzięczyła :)
    donutworrybehappy.blogspot.com - zapraszam do mnie, nowy post z t-shirtami DIY :3

    OdpowiedzUsuń
  5. Amerykańskie niepasteryzowane?! W życiu nie spotkałam! Ciekawe! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham zapach i kolor piwa :D Świetny post! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. trzeba spróbować barley wine ;) aczkolwiek dla słabej głowy nie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako smakosza mnie zaciekawiłaś :-) Słabej głowy nie mam więc ryzyka nie ma :-) Zebrałaś strasznie dużo informacji,fajnie się czyta i można się sporo dowiedzieć. Miłego weekendu życzę i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń